Nova stops running after 20 min - Nova Tech
Nova Tech  
Find Nova Parts at SS396.com     
GROUND UP & SS396.com         
Official Sponsor of Team Nova
   

Auto Insurance



Novas.net is the premier Chevrolet Nova Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old Nov 26th, 16, 02:14 PM
nordicraider nordicraider is offline
rance
 
Join Date: Nov 2016
Location: Jacksonville florida
Posts: 8
nordicraider has a positive reputation
Default Nova stops running after 20 min

OK my nova fires up and idles no problem but after about 20 or 30 minutes of driving when I come to a stop the motor just shuts off. No warning no spitting or sputtering just dies. And then I have to wait about 20 minutes before she will start again. I have a holly 4 barrel 600cfm carb . 350 v8 bored 30 over and a hei distributor. Not sure what it is need help with this please and thanks in advance.
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old Nov 26th, 16, 04:45 PM
Big Dave Big Dave is online now
Site Moderator
Dave
 
Join Date: Mar 2006
Location: Tampa FL
Posts: 17,384
Big Dave has a positive reputation
Default Re: Nova stops running after 20 min

Hard to diagnose over the internet. It could be fuel or ignition related. On a newer car It would be most likely a bad EGR valve but your year didn't have one.

First place I would look is to the HEI ignition. Next time it stops on the side of the road have someone crank the ignition over for you while you hold a spark plug wire near the car body and see if you can hear or see any spark jumping to ground. If it shocks you will know you have a functioning HEI and that you need new plug wires with thicker insulation.

While it is still dead remove the air cleaner and with the ignition off look down the carb throat while you manually open up the carb by pulling back on the throttle arm. You are looking for a gush of gas out of the accelerator jets. If you get a gush of gas that means you have not run out and that there is fuel still left in the bowls. Now without looking directly into the carb try and have some one start it.

See if it is hard cranking (which could indicate your timing is off or that you have a bad starter motor).

That should give you something to do while waiting for the car to cool down again so it will start. Just don't flatten the battery trying out these tests. After all your problem could be a weak battery that is barely able to crank a cold engine but not have enough juice to fire off a hot one.

See how easy it is to determine a problem over the internet. What you want is an experienced (old) mechanic that understands carburetors and old style ignition systems standing beside you at the time you try and figure out what is going on.

Big Dave
Reply With Quote
  #3  
Old Nov 26th, 16, 04:50 PM
nordicraider nordicraider is offline
rance
 
Join Date: Nov 2016
Location: Jacksonville florida
Posts: 8
nordicraider has a positive reputation
Default Re: Nova stops running after 20 min

Okay thanks I appreciate I will start with that thanks again
Reply With Quote
 
  #4  
Old Nov 26th, 16, 10:45 PM
62 NovaWagon 62 NovaWagon is offline
Site Moderator
Art
 
Join Date: Jul 2009
Location: Big River, Ca
Posts: 7,150
62 NovaWagon has a positive reputation
Default Re: Nova stops running after 20 min

Sounds like ignition more than anything, I'd put a new module in first and see what happens..
__________________
62 Nova wagon
75 Nova Custom
75 Nova Base
Reply With Quote
  #5  
Old Dec 2nd, 16, 12:32 AM
nordicraider nordicraider is offline
rance
 
Join Date: Nov 2016
Location: Jacksonville florida
Posts: 8
nordicraider has a positive reputation
Default Re: Nova stops running after 20 min

Well it was vapor lock I installed a carb spacer and rerouted the fuel line. Thanks for the tips and help
Reply With Quote
  #6  
Old Dec 2nd, 16, 06:37 AM
62 NovaWagon 62 NovaWagon is offline
Site Moderator
Art
 
Join Date: Jul 2009
Location: Big River, Ca
Posts: 7,150
62 NovaWagon has a positive reputation
Default Re: Nova stops running after 20 min

Glad to hear you got it fixed.
__________________
62 Nova wagon
75 Nova Custom
75 Nova Base
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine starts ok, but immediately stops: Dr.Oliver Engine 14 Aug 1st, 15 09:04 PM
72 Nova "diff bump stops" ? OZ505 Brakes & Suspension 7 Mar 30th, 14 05:25 AM
Windshield stops huthip Nova Tech 1 Feb 21st, 13 02:22 PM
65 Nova SS running hot, still... SS65NovaSS 1962-1967 16 May 26th, 10 10:32 PM
Door Bumper Stops JeffersonC Body Shop 1 May 1st, 09 06:44 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:20 AM.


2009 AutoForums
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.